dimecres, 29 de setembre del 2010

EL LLENGUATGE AUDIOVISUAL


Resum del 1r capítol del llibre: FERRÉS, J. (1992). Vídeo y educación. Ed. Paidós. Barcelona.

La Tercera Ona:
Primera Ona la revolució agrícola
Segona Ona La revolució Industrial
Tercera Ona o societat super-industrial o era tecnotrònica, revolució científic-tecnològica, era espacial, era de la informació, civilització de la imatge, o era de la informàtica una època de canvis accelerats on la imatge és avui en dia la forma superior de comunicació .

El desfasament de l’escola:
En una societat que es transforma a un gran ritme , l’objectiu de l’educació no tindria que centrar-se en el present.
Les imatges visuals i sonores bombardegen a les noves generacions .
Els mass media és el mitjà pel qual els joves coneixen la realitat, contràriament els joves abandonen l’escola sense la més mínima preparació per l’ús racional d’aquests mitjans.
Alguns professors al·leguen que es molt elevat el preu que es té que pagar pel canvi tant a nivell personal com econòmic i social. Altres professors consideren que el mass media són molt eficaços, però es neguen a integrar-los a l’escola per optimitzar el procés d’aprenentatge.

La por al canvi:
La por al canvi i estar obsessionats amb el passat han portat a l’escola a la inadaptació : “ Fins els últims anys l’ensenyança s’ha basat en la paraula del professor exclusivament”.

El desfasament en xifres:
Aquest gran desfasament entre l’escola i la societat per a la que teòricament l’escola prepara, es degut a la por al canvi.
Un estudi deia que el 80% de la informació assimilada entre els adolescents espanyols d’ entre 12 i 15 anys els hi arriba a partir dels mitjans de comunicació i que només un 20% els hi arriba a través de l’escola de la qual només un 4% és informació útil per la vida.

Un nou home:
El cervell de l’home es divideix en dos hemisferis:
L’hemisferi esquerre que controla la part dreta del cos i és l’hemisferi intel·lectual, analític, actiu...
I l’hemisferi dret que controla la part esquerre del cos i és l’hemisferi artístic, simbòlic, emocional, creatiu...
Des de fa molt de temps que sempre ha prevalgut l’hemisferi esquerre però amb els nous temps està tornant a predominar l’hemisferi dret, gràcies als mass media de l’era electrònica.

Una nova forma de conèixer:
L’actual profusió d’imatges i de sons està donant lloc al naixement d’un nou tipus d’intel·ligència. El nou home amb predomini de l’hemisferi dret , entén sobretot d’una forma sensitiva, coneix a través de sensacions. Reacciona davant els estímuls dels sentits, no davant l’argumentació de la raó.
L’escola és racionalista i jerarquitzada. Hi ha una estructura per les idees. Estan construïdes unes sobre les altres i es necessari entendre els nivells inferiors dels conceptes per poder passar a nivells més complexes.

Un nou llenguatge:
El llenguatge audiovisual és aquell que comunica les idees a través de les emocions , és a dir comunicar les intencions en l’acte mateix suscitant emocions.
Característiques principals del llenguatge audiovisual:
-Barreja: es barreja so- paraula- imatge, per crear al receptor una experiència unificada.
-Llenguatge popular.
-Dramatitzar: per crear tensió.
-Relació òptima entre fons i figura.
-Presència: el canal electrònic fa present, amplifica l’efecte de presència, ja que es veu o s’escolta en tot el cos.
-Composició per <<flashing>>:  presentació dels aspectes que destaquen aparentment sense ordre,sobre un fons comú.
-Encadenament <<de mosaic>>: deductiu, casual, els elements d’un mosaic semblen inconnexes si s’aïllen uns fragments.

El nen creix absurd:
El desordre cultural persistirà mentre l’escola pretengui educar als nens amb sistemes i instruments vàlids fa cinquanta anys.

L’escola ha estat i és víctima d’aquesta situació conflictiva,però pot convertir-se en una institució entre les dos cultures, facilitant una aproximació dialèctica i crítica entre elles. La tasca unificadora de l’escola exigeix que la seva pròpia estructura es basi en la coherència entre la sensibilitat dels nostre temps, els mitjans de que disposa i el propi sistema cultural.

Una educació en estèreo:
Actualment es parla amb la imatge en contes de parlar de la i matge.

Les escoles igual que els mitjans de comunicació poden funcionar en mono, encara que utilitzant canals diferents.

L' educació en estèreo és la resposta.<< En ocasions serà el registre artístic, global, intuïtiu, gustatiu, el que domini.En altres, el registre analític, rigorós, seqüencial, abstracte. De l'un al altre hi ha un pont, però repectant els punts de vista i les dominàncies.>>

Una educació en estèreo utilitzarà la comunicació, el diàleg i la confrontació per facilitar el pas de les emocions a l'hemisferi de la reflexió i la racionalitat.
L'audiovisual de grup neix amb vocació de fer una educació en estèreo.Assumeix el millor dels mass media (una forma específica d'expressió) i de la cultura del llibre. I es contraposa als excessos de cada un d'ells.

El vídeo didàctic facilita la coherència entre la sensibilitat de l'alumne, La especificació dem mitjà i de l'evolució del sistema social.

L'educació en estèreo converteix a l'escola no en un centre d'ensenyança, sinó d'aprenentatge.


Activitat a classe:
Aquest vídeo treballa bàsicament l'hemisferi esquerre, és un vídeo textual que et dóna molta informació, ordenada , sintètica, música d'acompanyament.Aquest tipus de vídeo són importants per treballar individualment i fer un treball per ex.

El següent vídeo visualitzat el que ens transmetia eren emocions,vídeos motivadors la música reforça les emocions de les imatges, és pot veure en grup ja que es podria comentar,no tenen que ser ordenats i coherents ja que no es mostren tantes accions.
Distingir entre fer un vídeo i el que és fer un vídeo.




Per aprofundir una mica més en aquest tema, podem consultar aquesta entrada del blog de l'assignatura de GTIC on hi podem trobar més informació:






dilluns, 20 de setembre del 2010

REGISTRAR-SE A DELICIOUS

Primer de tot us deixo aquí un enllaç del blog de l'assignatura, on ens parla de Delicious:

Un dels problemes que tenim quan recollim informació d'Internet és on la guardem per després poder-la citar correctament i no perdre-la. Una opció seria guardar les pàgines web a l'apartat "Favoritos" que tenim en el nostre navegador d'Internet, però les formes d'organització de les fonts són molt pobres i només podrem consultar les fonts si ens trobem en el mateix ordinador. Per aquest motiu una de les opcions seria usar Delicious.

-Què és delicious?
És un servei de gestió de marcadors socials en la web, que va néixer l'any 2003.Permet agregar llocs web els quals els podràs compartir amb altres usuaris delicious. També ens permet guardar les webs en aquest servei i poder-les consultar des de qualsevol ordinador.

-Com s'ha de fer per resgistrar-te a Delicious?
Primerament, per poder tenir un compte Delicious, cal registrar-se a Yahoo(si es que no sou encara membres) perquè ens proporcioni un e-mail el qual ens proporcionarà un e-mail. Podeu fer-ho mitjançant aquest enllaç: 


Un cop hem creat el compte a Yahoo anem a la pàgina principal de Delicious, per poder crear un compte i cliquem a "Join Now"

Al clicar, entraràs a una pàgina on hauràs d'introduir el teu e-mail Yahoo i la teva contrasenya Yahoo. Tot seguit, Delicious us proposarà noms per crear el vostre compte Delicious, trieu el que més us agradi i cliqueu ha "save". Si és el vostre ordinador, el botó Delicious a la barra d'eines, clicant " Install Delicious add-on".

 Un cop ja hagueu fets aquest passos i hagueu creat el compte a Delicious ja podreu guardar les vostres pàgines preferides o les que utilitzeu més. 

-Finalment, com ho he de fer per inserir pàgines web a la meva compte Delicious?
És molt fàcil, només has d'anar a la part dreta de la pantalla i clicar dins un recuadre blau una opció que diu: "save a new bookmark". 

Tot seguit, hauràs de posar l'adreça URL que vols guardar i  a continuació et donaran l'opció de posar títol a la URL , etiquetar-la , descriure-la, etc.

-Com ho he de fer per agregar el meu compte Delicious al blog?
Molt senzill, has de crear un gadget en el teu blog amb el format de "llista d'enllaços" i allà has de copiar la URL del teu compte Delicious.

dimarts, 14 de setembre del 2010

INTERACTIVITAT

Edu3.cat


Els ordinadors inicialment servien per treballar amb números, mes endavant van treballar amb textos, sons i imatges i actualment els fem servir per comunicar-nos i interaccionar amb altres persones i àmbits.

Els programes interactius ( aquells que necessiten l'usuari constantment per anar-se executant ) van aparèixer cap els anys 90 i el que va tenir més èxit va ser el videojoc que es va convertir en un entreteniment de gran consum i aprofitaven la visualitat, la sonoritat, la reflexió, la participació... Cal dir que aquests programes s’emmagatzemaven en suport CD-ROM.

Amb el CD-ROM la interacció d’una persona és amb ella mateixa , tot i que amb Internet la interacció acostuma a ser amb altres persones.

En aquest vídeo també ens apareix el concepte d’interfície que és el conjunt de grafismes i opcions que fan possible l’entesa entre la persona i l’ordinador intentant que sigui de forma senzilla i interactiva, encara que a vegades aquest procés sol ser força complicat.

dijous, 9 de setembre del 2010

Presentació

Hola!



Em dic Anna Cutura Vallverdú, tinc 18 anys i sóc estudiant de primer any a Blanquerna. M'agrada moltíssim estar, jugar , ensenyar coses als nens i per aquest motiu he volgut cursar el Grau d'Educació Infantil.



Avui és el primer dia que escric en el meu blog, tot i que a mesura de que vagi passant el curs i anem avançant el temari, aniré actualitzant-lo amb la finalitat de tenir ordenats els meus apunts, exercicis...A més a més, aquest blog em servirà també com a eina o mitjà d’estudi.



Així doncs, espero que aquest blog vagi agafant forma a mesura de que avanci el curs.