dilluns, 4 d’octubre del 2010

WIKIPEDIA

-Què és Wikipèdia?
A la mateixa Wikipedia es diu que és un projecte iniciat per Wikimedia per intentar construir una enciclopèdia lliure i amb una gran varietat d'idiomes.

Aquest projecte fou iniciat per Jimmy Wales i Carry Sanger i actualment és un dels llocs web més visitats arreu del món i conté més de 16 milions d'articles.



Aquestes són algunes qüestions que es van plantejar durant la sessió relacionada amb la Wikipèdia.

-Els articles són iguals en tots els idiomes?
No, els articles de la Wikipedia no són iguals en tots els idiomes, ja que una mateixa entrada pot ser més extensa en un idioma que en un altre.

Per aquest motiu, tu en la Wikipedia pots consultar una entrada en un idioma i si necessites més informació perquè aquella entrada és poc extensa, a la teva esquerra tens una llista amb altres idiomes, els quals si pitges damunt d'ells et sortirà l'entrada que buscaves però amb l' idioma que hagis triat, ja que són els usuaris que fan les entrades.

Això és bo perquè tenir informacions en diferents idiomes ens dóna diferents possibilitats.

Tot i que, has de tenir en compte que potser en un altre idioma no hi ha informació sobre la paraula desitjada.

El format de pàgina no canvia.


-Per què s'assemblen tant els articles de la Wikipedia pel que respecte el format?Tenen un patró comú? A on està?
Totes tenen una petita introducció amb una taula de continguts. Hi ha “links” que et porten a altres informacions relacionades amb els articles. També hi ha enllaços, cites i bibliografia  i webgrafia.

A”ajuda”i a “llibre d'estil” és el que haurem de consultar per per poder escriure un article.
Aquí adjunto un enllaç que et porta al "llibre d'estil de la Wikipedia, ja que és interessant donar-li un cop d'ull abans de fer la "nostra aportació" a la Wikipedia.

-Qui escriu les entrades de la Wikipedia? Quin grau de control hi ha sobre la informació de la Wikipedia? Quina fiabilitat té? Qui les corregeix?
Cal tenir en compte que com tots els usuaris poden editar i escriure a la Wikipedia, les escoles diuen que no es una font d'informació fiable 100%.

Dependrà dels usuaris,exclusivament s’hi en una entrada s’hi posa més o menys informació. Per exemple, un article d'un mateix idioma pot tenir col·laboracions de per exemple 500 entrades (Això ho pots consultar mirant l'historial).

Per saber si el que es diu és veritat, els usuaris ens editen peus de pàgina mitjançant números on ens posa la font, així nosaltres podem accedir a la font i comprovar si això es veritat o no.

Per tant sempre que anem a la Wikipedia haurem de comprovar les fonts, per revisar que el text és correcte.

Una entrada serà més o menys fiable:
-Si hi ha les fonts d’ on s’ha extret la informació.
-I si el lloc de procedència de les fonts és més o menys fiable.

Podriem dir doncs que la Wikipedia està editada per molts que no sabem i pel contrari les enciclopèdies de paper està editada per pocs que saben molt.  Abans en una enciclopèdia en paper, com que el nombre de persones que la creava era reduïda es suposava que eren experts i per tant l'error era mínim i ens creiem el que deia.

Actualment la Wikipedia, mitjançant els acords els enciclopedistes (persones que es dediquen a editar pàgines) poden bloquejar pàgines.

Aquí tenim un article que ens parla sobre la fiabilitat de la Wikipedia:

Diferència entre wikispaces i Wikipedia?
Tant en el Wikispaces com en la Wikipedia es poden crear entrades, editar-les i modificar-les tot i no estar registrat.A més els dos tenen l’apartat “discussió”.

En la Wikipedia hi ha més possibilitats per exemple, hi ha un apartat de “comunitat” on els usuaris es troben per discutir temes sobre la mateixa Wikipedia, sobre els apartats que hi ha d'haver a la Wikipedia, com s’ha d’organitzar la wikipedia, quins gadgets ha de tenir...

-Hi ha neutralitat dels coneixements a la Wikipedia?
A l’hora de fer una nova entrada o editar-ne una,és important  la forma de com es redacta:  no es pot donar opinions s’ha de ser objectiu mitjançant la informació dels articles consultatsi també cal que es sigui rigorós.

Tot i que a vegades no se n'és d'objectiu.



Hi ha una Wikipedia creada pels més petits anomenada EDUWIKI , hi podeu accedir mtijançant el següent enllaç:

L' Eduwiki es caracteritza sobretot per l'ús de les imagtes i les explicacions breus i senzilles. 


A continuació us deixo un enllaç per poder visualitzar la meva aportació a la Wikipedia sobre els videojocs, en concret l'apartat dels educatius:

La meva aportació és aquest paràgraf:
"Actualmente muchas escuelas están introduciendo estos tipos de videojuegos como soporte para ayudar a interiorizar conceptos trabajados en clase y además ayudan a los niños des de bien pequeños a coger agilidad y práctica con el ordenador, ya que en el mercado podemos encontrar videojuegos que se pueden utilizar a partir de dos años."

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada