dimecres, 22 de desembre del 2010

Valoració personal.

A l’ inici de l’assignatura no em pensava que el temari em portés gaires dificultats i tampoc entenia gaire el motiu d’aquesta assignatura a magisteri infantil. Aquest pensament però em va durar poc temps, ja que aquestes classes ens han ensenyat a usar eines diferents per poder tenir recursos a l’hora de treballar diferents temes a l’aula.

Lògicament no ensenyarem als nens a fer un vídeo o a crear una presentació de Power Point o Prezi, però sí que podrem usar aquestes eines per ensenyar-los un vídeo recordant alguna sortida o un Prezi per explicar alguna llegenda.

Després m’agradaria dir que aquesta assignatura m’ha portat moltes hores de treball individual a casa, ja que a la classe només se’ns presentava l’eina i sovint pel meu nivell el ritme de classe era elevat i si volia aprofundir i interioritzar els conceptes ho havia de fer a casa.

Finalment però després d’ estar-me "barallant" hores amb l’ordinador per resoldre els meus dubtes i per intentar que en el meu blog quedés el màxim de ben explicat tots els temes que treballàvem a cada sessió, estic força satisfeta del resultat final del meu blog.

A més a més, aquest blog per a mi no s’acaba amb el final de l’assignatura sinó que tinc intenció d’anar aportant coses noves i amb el temps anar-lo completant i arrodonint. Així doncs, penso que aquesta assignatura m’ha estat molt útil per millorar el meu nivell d’informàtica i també em serà molt útil pel meu futur!

JCLIC

-Què és JClic?
Són un conjunt d’aplicacions informàtiques que serveixen per a realitzar activitats educatives, com: relacions complexes, trencaclosques, mots encreuats... Aquestes activitats que normalment tenen alguna relació en el contingut estan agrupades en projectes.

JClic està desenvolupat en la plataforma Java, és un programa de codi obert i funciona amb diferents sistemes operatius.

Podem usar les activitats del JClic descarregante-les a l’ordinador o a través d’alguna web.


-Què és JClic AUTHOR?
És una eina que permet crear editar i publicar activitats d’una forma més senzilla , visual i intuïtiva.

En aquest enllaç hi podem trobar més informació:

Tot seguit, explicarem els passos que hem de seguir per usar JClic Author quan haguem de crear una activitat.

Fitxer. Nou projecte. Llavors et sortiran vàries pestanyes. Ens situem a la que té per nom projecte i omplim les dades: Títol de l’activitat. Descripció. Autors. Etc. Un cop fet això passem a la següent pestanya.


La següent pestanya és la d’ACTIVITATS a la sessió de GTIC en varem fer algunes. Ara per la creació d’aquestes activitats pel treball col·laboratiu n’utilitzarem algunes ja treballades i algunes que encara no hem treballat.
Per afegir les activitats li donarem al següent icona i se’ns desplegarà un menú amb diverses activitats per escollir.

Un cop escollida una activitat cliquem sobre d’ ella i se’ns mostraran unes subpestanyes noves amb nou contingut per omplir.

A OPCIONS posarem la descripció del joc i la pell. A la subpestanya de finestra posem el color del fons del joc i el color de fons de l’activitat. Tenim un gran ventall de possibilitats.



MEDIATECA, aquí haurem d’adjuntar tots els arxius d’ imatge, so , vídeo que ens seran necessaris per a confeccionar les nostres activitats. Agregarem els arxius mitjançant l’ icona en forma de cub que trobarem a dalt a l’esquerre. Un cop afegits els arxius guardarem les imatges i passarem a la següent pestanya.


La següent subpantalla és MISSATGES aquí hi podem escriure un missatge inicial i un final i un missatge d’error. Podem canviar el color de  la font i i inserir-hi una imatge.
Finalment en el plafó és on desenvoluparem la nostra activitat. I usarem les imatges, etc. En aquesta activitat em triat un joc de memòria. En la pestanya de PLAFÓ ens dóna la opció de triar quantes columnes i fileres fer, la grandària d’aquestes...etc
Un cop acabat de fer el joc. ÉS MOLT IMPORTANT PROVAR-LO abans de guardar-lo sinó no ens farà la funció d’activitat si el guardem abans
Per provar-lo ho hem de fer mitjançant aquest icona:

Aquesta serà l’aparença del joc i aquesta és la forma que se’ns presenta el joc quan el provem:
Podria ser que no ens donés temps d’acabar el conjunt d’activitats i haguem de guardar el projecte, per això haurem de fer el següent:
FITXERS.ANOMENA I DESA. I se’ns guardarà el projecte com a arxiu comprimit. Quan vulguem continuar amb  la creació de les activitats només haurem d’obrir des del JCLIC Author el document comprimit i se’ns mostrarà a la pantalla el projecte tal com el varem deixar l’últim cop.
JClic author tens la opció de posar vàries activitats en un materix projecte. Nosaltres si en volem afegir una només haurem d’anar a la pestanya ACTIVITATS i prémer la icona que ens diu penja una activitat nova. A la pestanya aquesta també trobarem un índex amb totes les activitats que hem construït.

Aquest programa és molt intuïtiu sempre “juga·” amb els mateixos recursos. Mida del requadre de continguts, inserció d¡imatges, colors de fons, instruccions de l’activitat... Un cop saps fer un tipus de joc per exemple una activitat d’associació simple amb una mica d’ intuïció te’n sortiràs prou bé per fer una activitat de puzle o de sopa de lletres o una activitat d’identificació. Aquí tens alguns exemples d'activitats:


PER USAR L'ACTIVITAT TENIM DUES OPCIONS:
1.Mitjançant Jclic:
Per obrir el joc haurem d’obrir el JCLIC player i  no el JCLIC author . Un cop obert per poder usar l’activitat hem de posar. FITXERS. Obra el fitxer. I ja podem gaudir del joc! EN el JCLIC A més a més trobarem uns informes anomenats d’usuari que ens serviran per seguir el seguiment del nen quan duu a terme l’activitat.

2.Incrustant l'activitat a algun blog o web:
Per fer-ho haurem de penjar el zip de les activitats en algun servidor ( en aquest cas el de blink de Blanquerna). Un cop penjat aquest servidor ens donarà un enllaç per poder usar el joc a la web. Per incrustar el joc a la web només haurem de crear un phrame i posar-hi el nostre enllaç web on toca. 

<br/><iframe width='600' height='400' frameborder='0' src='http://clic.xtec.net/db/jclicApplet.jsp?project=ESCRIU_AQUI_L'ENLLAÇ_DE_L'ACTIVITAT'></iframe><br/>

I el resultat seria aquest:






Recursos educatius a la web

Hem començat llegint la classe aquesta entrada del blog de l'assignatura que parla de l'ordinador com a tutor:

Aquesta entrada parla de que els ordinadors poden fer respostes similars a les de l'educació tradicional, ja que un ordinador pot primer: explicar, després preguntar a l'alumne, l'alumne respon a l'ordinador i després l'ordinador corregeix la resposta.

Tot i així, a les escoles pocs cops s'usen les clases tutorials d'ordinadors per explicar conceptes, ja que a l'hora de preguntar i corregir acostuma a ser molt més eficient el treball del mestre.

El que sí s'usa molt són els programes d'exercici i de pràctica algun exemple seria el JClic (que veurem més endevant) , o Entrena't per llegir. Per vivenciar la teoria hem fet activitats de l' Edu365.

Tot seguit, hem llegit l'entrada del blog de l'assignatura:

En aquesta entrada se'ns parla del concepte micromon, que és on l'alumne a partir de la seva experiència és qui "ensenya" a l'ordinador. L'alumne donarà unes ordres concretes a l'ordinador i aquest les interpretarà.

Per dur a terme varem experimentar amb Winlogo on teniem que donar instruccions (coordenades) a una tortuga per a que generés les figures que li anàvem dient. Per exemple, av(avançar), ge90 (girar 90º a l'esqurre)...

Un altre programa podria ser l'Scratch un llenguatge de programació en comparació d'altres força fàcil d'usar i serveix per poder fer videojocs, explicacions, dibuixos...

En penúltim lloc hem llegit l'entrada de:

Aquí el grau de llibertat de l'usuari és més limitat i a vegades pot arribar a simplificar les accions de la vida real. Per veure un exemple d'ordinador com a simulador varem jugar a la Doctora Xinxeta i veure un vídeo al Youtube sobre Crayon Physics.

Els simuladors a l'escola serveixen per veure situacions de la vida real, comentar-les i treure'n conclusions mitjançant l'observació i l'experimentació, per exemple en el cas de la doctora Xinxeta,la conclusió seria que si no reguem les plantes sovint, se'ns assequen i se'ns moren.

Ja per acabar la sessió varem llegir una última entrada que tractava sobre:

On ens diu que l'ordinador ens dóna una visió indirecta de la realitat, ja que ens dóna una idea del que passa i ens dóna eines molts potents, tot i que no substitueix l'experiència. Per exemple, passar apunts a ordinador, ens evita tenir que escriure a mà i si dominem l'eina ens fa guanyar temps per a repassar el que hem escrit per exemple, tot i que l'ordinador no susbtitueix l'escriptura manual.

En aquesta entrada també se'ns adjunta un article del Jordi Vivancos on ens comenta que l'ordinador serveix per fer les coses amb menys esforç i més precisió, i que les TIC a l'educació s'haurien d'implantar per fer avançar l'educació i no quedar-se estancats, com ha passat per exemple en el cas de tenir que saber les taules de mutilplicar tot i tenir calculadora.


Alguna de les activitats citades anteriorment les hem fet a la PDI, és a dir, la pissarra digital que ens permet treballar aquest tipus d'activitats interactives conjuntament i així poder-les comentar amb la classe.

A més a més, aquesta pissarra interactiva ens es molt útil per donar explicacions, ja que el projector no fa ombres i no es tapa en cap moment la informació que hi ha a la pissarra. Utilitzem el nostre dit com a ratolí i tot i que hi ha retoladors i esborradors també podem usar aquestes eines substituint l'esborrador i el retolador pel nostre dit.

GOOGLE DOCS.Compartim arxius.


Aquí teniu un enllaç al blog de l'assignatura on se'ns parla del Google Docs.
http://gestioinformacio.blogspot.com/search/label/google%20docs 


-Què és Google Docs?
És una aplicació Web gratuïta però no lliure , que ens permet crear documents, els quals puguin ser editats per diferents persones.

Aquest programa és molt útil per fer treballs en grup, ja que també disposa d’una finestra de xat on et pots comunicar amb les persones, les quals comparteixes el document.

Per accedir-hi, ho has de fer des del teu compte Gmail i disposes d’un espai màxim d’1GB d'emmagatzematge gratuïtament, tot i que si vols pots augmentar aquest espai fent un pagament. 
 
Hem de vigiliar però d'usar bé el Google Docs ja que a vegades podem caure en l'error d' usar un Google Document com si fos per exemple un Wiki.


A més a més, en el Google Docs s'ha de treballar directament perquè l'espai sigui il·limitat, ja que si ho fem en un altre processador , a part de que l'espai serà limitat, després  si fem un retalla i enganxa és molt probable que tinguem problemes a l'hora de visualitzar-ho a Google Docs.


Els nostres documents de Google Docs es guarden en un servidor de Google.(ordinador que sempre està connectat a la xarxa)

-Quin tipus de documents pots crear amb Google Docs?
Des de Google Docs pots crear un document de text, una presentació, un full de càlcul, un formulari i un dibuix.

Tot i que ens podem baixar els fitxers i treballar amb ells sense Internet, si no ens els baixem i no tenim connexió a Internet no hi podrem accedir.


En aquesta sessió se’ns va plantejar que per grups, escollíssim un tema i el plantegéssim a diferents formats. El nostre grup format per l’Adrià Gimenez, la Laia Giralt, la Nonna Casas, l'Olga  i jo, varem decidir tractar el tema dels panellets.

Primer de tot varem crear un document de text i varem seguir els següents passos:
Crea.Document.


Al crear el document se’ns obre una altre finestra. Primer de tot haurem d’introduir el nom del document clicant sobre d’ on posa “document sense títol”, en el nostre cas el títol serà “panellets”.
Se’ns mostra una pantalla amb un processador de textos, el qual té les eines bàsiques per poder crear textos amb facilitat i es corresponen bastant amb les eines d’altres processadors de textos.

Un cop acabat el nostre document el podem compartir o incrustar en el nostre blog. Per fer-ho hem de seguir els següents passos:
Comparteix.Publica al web.


Allà ens sortirà un enllaç i un codi embed el qual podrem usar per publicar el document al nostre blog. Aquí tenim el resultat del nostre document:




Després varem passar a crear un nou document amb forma de presentació.Com podem veure té una barra d’eines bastant similar a l’anterior i l’únic que varia és que podem inserir vídeos a la presentació, que en comptes de fulls són diapositives, que no es poden posar efectes de transició i que has de passar les diapositives manualment.


Imatge de la taula de treball.





 


Imatge de quan visualitzem la presentació.







Per compartir la presentació i incrustar-la en el blog seguirem els mateixos passos que hem fet servir per publicar el document de text. Aquí tenim el resultat de la nostra presentació:




Per acabar la sessió varem crear un formulari. Per crear-lo varem seguir els mateixos passos que en els anteriors documents.
En el formulari per crear una pregunta hem de posar: Afegeix un element i a partir d’aquí et sortirà una llista de desplegables, que segons la pregunta que vulguem fer ens serà més eficaç un tipus de resposta o una altre. Al llarg del nostre formulari trobem diferents tipus de contestació a les preguntes.

Un cop hem escollit el tipus de pregunta hem d’omplir el formulari a partir d’aquesta plantilla que ens facilita Google Docs i ens va demanant la informació necessària.

Aquí veiem el resultat final del nostre formulari, mitjançant el seu codi embed. Que se’ns proporciona quan editem el formulari.



Aquí se’ns mostren el resultats de les preguntes plantejades en el nostre qüestionari.

dimarts, 7 de desembre del 2010

CMAP TOOLS. Mapes conceptuals.



Abans de començar a explicar l’exercici que varem dur a terme a l’aula us deixo l’enllaç del blog de l’assignatura que va relacionat amb aquest tema:

-Què és Cmap Tools?
És un programa que serveix per a crear i editar mapes conceptuals i permet el treball amb Internet com el treball local.

Aquest programa ens ofereix moltes plantilles, colors, fletxes,etc. Per adequar el mapa conceptual al màxim a les nostres necessitats.

Cmap Tools permet guardar el mapa conceptual amb format PDF,en format JPG, enviar-lo per correu electrònic, guardar-lo com a projecte per poder-lo modificar...

-Què és un mapa conceptual?
És una eina que tracta de ressaltar els conceptes bàsics generant proposicions que connecten o enllacen els conceptes.

-Quins avantatges té el mapa conceptual?
1.Serveix per il·lustrar coneixements i informacions de forma clara.
2.Facilita la connexió de la informació.
3.S’estructuren els continguts i això fa que es faciliti l’aprenentatge.
4. Es poden relacionar conceptes ja que no aïlla cap concepte.



L’activitat proposada era crear un mapa conceptual amb Cmap Tools mitjançant el següent text extret del Suro de l’assignatura de GTIC d’en Jordi Simón:

El Dinar de Nadal

Per Nadal tota la família es reuneix a casa l'avia Maria, ella fa el dinar per a tots i aquest normalment consisteix en una escudella, un plat de carn i també neules i torrons de postres. Com que l'Àvia ja es gran, normalment l'ajuden els seus dos fills en Joan i el Marc.

En el dinar coincideixo amb les meves cosines i els meus cosins: La Maria, la Paula, en Genís i l'Eduard que són fills del meu oncle Marc. Cal dir que és un moment entranyable en el que parlem de totes les coses que ens han passat al llarg de l'any ja que ells no viuen a Barcelona com jo sinó que viuen a NewYork. Com sempre en arribar als postres en Genís fa el típic número amb els torrons d'Alacant i fa veure que se li trenca una dent. tothom riu menys la seva mare que pensa en el que costa el dentista.


La meva germana, la Maria també ve al dinar, i aquest any ho fa amb el seu fil, en Ramon, que no menja ni escudella ni carn ja que encara té 3 mesos.

El dinar comença puntualment a les dues del migdia i  acaba sempre a la mateixa hora, a les 5 de la tarda.

Aquí en pots veure el resultat, amb format JPG:


WINDOWS LIVE MOVIE MAKER. Treballem amb els vídeos.

Aquí us deixo un enllaç del blog de l'assignatura per si voleu consultar alguna entrada relacionada amb els vídeos.


-Què és Windows Live Movie Maker?
És un programa que serveix per crear, editar , compondre vídeos... Te’l pots descarregar mitjançant aquest enllaç:


Un cop descarregat el programa ja el podem començar a utilitzar. Per poder començar a treballar i editar un vídeo hem d’ arrossegar algun arxiu de vídeo o imatge, fins a la pantalla inicial. Com es pot observar en la següent imatge:


Per seleccionar un fragment de vídeo fem el següent:
EDITAà Definició punt d’inici (deixem passar tots els segons que vulguem i quan vulguem tallar el vídeo) àDefinició punt final.

Si volem col·locar més fragments del mateix vídeo o d’altres vídeos anirem arrossegant i tallant cada cop els vídeos per a anar creant fragments. Aquests fragments es poden canviar d’ordre de successió arrastrant-los amb el ratolí en el lloc desitjat.


Un cop tenim en brut el vídeo començarem a polir-lo. Li posarem algunes transicions en els talls que hem anat fent, li posarem alguna diapositiva amb algun títol, posarem lletres al vídeo que ens vagin explicant cada lloc de la universitat...





Tot seguit varem inserir música en el nostre vídeo arrastrant el clip de so a la zona d’edició. També varem treure el volum d’algunes parts del vídeo deixant que només s’escoltés la música i no el so de fons i altres a l’inrevés.


Finalment, un cop acabat el nostre projecte de vídeo hem de guardar-lo. A l'hora de guardar el nostre projecte, trobarem varis formats i tamanys nosaltres escollirem el següent format:

Un cop guardat el nostre video final, ja el podem visualitzar però si el volem penjar al nostre blog ho tindrem que fer a través del Youtube.

Per a poder penjar un vídeo en el Youtube ens hem de registrar. Un cop hem creat un compte hem de pujar el nostre vídeo al Youtube perquè així se'ns proporcionarà un codi embed que ens permetrà inserir el vídeo al nostre blog. Aquest n'és el resultat:



Fluxogrames. Gliffy.

-Què és un fluxograma?
Ens serveix per representar gràficament la resolució de tasques, mostrantt-nos els processos.

-Quins usos tenen els fluxogrames pels mestres? 
Principalment tenen dues funcions. La primera funció és que serveixi com a eina pel professor per organitzar i i planificar tasques relacionades amb el desenvolupament de la tasca professional.

I el segon ús és ensenyar a usar l'eina a l'alumne perquè ajuda a prendre decisons, a ser esquemàtics...

-Què és Gliffy?
Hi ha moltes eines per treballar els fluxogrames, però nosaltres a l'aua hem treballat Gliffy. 
El Gliffy és un programa on-line que premet fer i editar fluxogrames.

-Què hem de fer per usar Gliffy?Quines normes hi ha?
És molt senzill. Primer de tot t'has de registrar a Gliffy. I un cop resgitrat ja podràs crear, guardar i exportar els teus fluxogrames.
A l'hora de crear un fluxograma hi ha un seguit de formes que serveixen per fer descriure els processos:

RODONA: inici i final del procès.
ROMBE: presa de decisions.
QUADRAT: accions a fer.

Per crear un fluxograma haurem de: Create a New document. Blank. Create document.
A on hi ha Selecting sking, hi trobarem les formes bàsicques i només les haurem d'arrosegar a l'espai de treball.

A la barra lateral dreta trobem l'edició de les formes dels fluxogrames on podrem canviar l'estil de lletra, el color de la forma, etc.
A dalt trobarem una barra d'eines on hi trobem el zoom i fer conexions i posar fletxes entre les formes. A File podem guardar el document o exportar-lo en algun altre format. Nosaltres el varem exportar en format JPG.



A la sessió varem dur a terme la construcció d'un fluxograma per resoldre l'acció de creuar el carre ri trobar-nos un semàfor. Aquí tenim el resultat de l'activitat seguint els passos explicats anteriorment:


Aquí us deixo un enllaç al blog de l'assignatura de GTIC per si voleu consultar i ampliar l'informació relacionada amb el Glyffy o els fluxogrames: